Valamikor 2006 környékén jutottam hozzá egy darab habaneró paprikához, és hát jó magyar ember módra, lendülettel, virtussal félbe is haraptam, gondolván mit nekem csipős. Féldoboz tejszín. és fél óra elteltével ismét tudtam beszélni. Láttam, kaptam levegőt. Ez volt az a pillanat amikor rájöttem, hogy ezzel foglalkozni kell. Az íze, csípőssége nem a megszokott hazai, valami mesésen gyümölcsös, nem ott és nem úgy csíp mint egy cseresznye, vagy egy hegyeserős, netán egy macskapöcse. Dehogy, teljesen más.

Az ötletből terv lett, melynek kivitelezése várattatott magára, hiszen a panel 3. emeletén nehéz ezzel foglalkozni. Később úgy alakult, hogy építkezésbe fogtunk egy nagyon helyes kis településen, Kisbajcson. Amint a munkák befejeződtek, és az élet is úgy akarta, elkezdtük a kísérletezést 40-50 palántával. Akezdeti bukdácsolások, sokadik magvetés után olyan szépen sikerült a kiültetés (akkor még csak szabadföldbe), hogy a mennyiséget makunk nem bírtuk elfogyasztani, így kaptak barátok kollégák. Nekiálltunk a feldolgozásnak is. Kisérletezgettünk, finomítgattunk, kipróbáltunk sokmindent, valamelyik jól sikerült, valamelyik bukás lett. Ahogy az lenni szokot. A következő év időjárása megmutatta, hogy mint a hazai paprikák, a chili is érzékeny növény. Így elhatároztunk, hogy védelmet építünk egy üvegház (polikarbonát) képében. Saját magunk kezdtünk neki egy 20 nm-es betonalapú fémvázas szerkezet kialakításának, mely gyosrsan megkapta a polikarbonát borítást, és bár kicsit megkésve de még az évben már oda is költöztek palánták.

A védelem megtette hatását, komoly termést hoztak növényeink, és a szabadföldi társak is maximálisan teljesítettek. Ekkor döntöttünk úgy, hogy nem csak kollégáknak, barátoknak fogjuk ajándékozni termékeinket, hanem értékesíteni is szeretnénk. Rövid ötletelés és meg is született a márkanév, mely vegyíti településünk és a chili iránt érzett szeretetünket. Bajcsili. Őstermelői engedélyt váltottunk, késztermék feldolgozásra jogosult kistermelők lettünk. Megszületett facebook oldalunk is.

A fejlesztések azóta sem értek véget, folyamatosan új és újabb formákon ötletelünk…
A tűz nem alszik el….